Landinformatie Verenigde Staten van Amerika

De federale republiek de Verenigde Staten van Amerika bestaat uit 50 staten, 5 overzeese gebieden en 1 district (Washington DC). Elke staat heeft een eigen grondwet, verschillend van de federale (nationale) grondwet. Elk van deze lijkt op de federale grondwet, maar sommigen bevatten ook specifieke wetten.

De belangrijkste politieke partijen zijn: de Republikeinen en de Democraten. Er zijn ook veel kleinere partijen, zoals de Libertarische Partij en de Groene Partij.

De Verenigde Staten van Amerika is het derde grootste land ter wereld. Alleen Rusland en Canada zijn groter. De landschappen zijn gevarieerd: van bergen , bossen en grasgebieden in het oosten , de Rocky Mountains , moerassen en subtropische gebieden in het zuiden tot woestijnen en mooie kustgebieden met stranden in het Westen en tot slot de vulkanische gebieden bij onder andere Hawaii

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog geldig is bij terugkomst in Nederland. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd. Een visum is niet nodig als u reist met een vervoermaatschappij die werkt met het ‘visa waiver program’ en korter verblijft dan 90 dagen.

Sinds 12 januari 2009 moeten reizigers die onder het visa waver program naar de VS reizen, zich uiterlijk 72 uur voor aankomst in de VS registreren. Die registratie bestaat uit het invullen van een vragenlijst via internet: esta.cbp.dhs.gov. De kosten van 14 Amerikaanse dollar per persoon dienen per creditcard te worden voldaan. Voor een aanvraag met iDeal of overboeking kunt u terecht op Visum USA (Nederlandstalig). Let op: doe dit niet bij andere websites , dit zijn geen officiële websites van de Amerikaanse overheid en je betaald onnodig veel geld. Kijk voor aanvullende informatie over het Visa Waiver Program en ESTA op www.cbp.gov/esta

Vaccinaties
Voor een bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika zijn geen verplichte vaccinaties nodig. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, travel clinic, de GGD of onze partner thuisvaccinatie te raadplegen.

Tijdsverschil
De Verenigde Staten van Amerika valt in zes verschillende tijdzones:

  • Eastern time: 6 uur vroeger.
  • Central time: 7 uur vroeger.
  • Mountain time: 8 uur vroeger.
  • Pacific time: 9 uur vroeger.
  • Alaska time: 10 uur vroeger.
  • Hawaii time: 11 uur vroeger.

De zomertijd in de Verenigde Staten van Amerika wijkt af van die in Nederland.

Klimaat
Amerika is het gehele jaar door een prachtige reisbestemming, voor sommige gebieden is er wel een aanbevolen reisseizoen:

  • Florida , Puerto Rico en Virgin Islands: december tot en met maart
  • Zuid Californië (kust) Hawaii: het hele jaar
  • Alaska: juni tot september
  • Westen en Oostkust: mei tot oktober

Vooral het Zuidoosten van de Verenigde Staten kan in de maanden augustus tot oktober te maken krijgen met orkanen.

Taal
De meeste Amerikanen spreken Engels. Van bezoekers wordt over het algemeen verwacht dat zij Engels spreken en begrijpen. Door de immigratie uit Latijns-Amerika en met name Mexico heeft de Verenigde Staten van Amerika de op één na grootste Spaanstalige bevolking ter wereld.

Geld
De officiële munteenheid is de Amerikaanse dollar. In de meeste geldautomaten (ATM’s) kun je buitenlandse bankpassen of creditcards met Visa/Plus of MasterCard / Cirrus logo's gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je veelal kosten moete betalen voor het opnemen van contant geld.

Nationale Feestdagen en vakanties
De Verenigde Staten heeft een aantal officiële en culturele nationale feestdagen om rekening mee te houden zoals Nieuwjaar, Memorial Day, Labor Day, Thanksgiving, de vrijdag na Thanksgiving en Kerstmis wanneer een groot aantal bedrijven dicht gaan of slechts gedurende enkele uren open zijn.

Belasting en fooien
In Amerika is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in Amerika gewoonlijk niet op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal USD 1-2 per koffer. Voor het kamermeisje is dit doorgaans USD 1-2 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal USD 2 of USD 3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi.

Belastingen: Over aankopen, maaltijden en verblijf in hotels wordt in alle staten local sales tax geheven. In sommige staten kan deze omzetbelasting worden gerestitueerd wanneer goederen worden geëxporteerd uit de Verenigde Staten. Wij adviseren u tijdens de aankoop te informeren naar de voorschriften van restitutie in de betreffende staat.

Uitgaan/Leeftijden
Je moet minimaal 21 jaar zijn om in Amerika alcohol te kopen en drinken. Dit geldt voor alle alcohol, bier én sterke dranken. De enige uitzonderingen zijn Kansas, Wisconsin en Maryland; in deze staten mag je onder toezicht drinken als je jonger dan 21 jaar bent. Verder is het vaak zo dat je niet met iemand samen in de winkel mag zijn die alcohol koopt als je under age bent. Het is mogelijk dat bij de ingang van bars en discotheken naar een legitimatiebewijs wordt gevraagd. Zonder een geldige ID kom je de club niet in. Over het algemeen geldt voor uitgaan naar een nachtclub in de V.S. dat je 21 jaar oud moet zijn. Hier zijn uitzonderingen; bepaalde clubs en avonden zijn speciaal voor 18 jaar en ouder.

Parkeren
De meeste hotels in Amerika beschikken over gratis parkeren voor gasten maar in steden als San Francisco en Seattle is dit niet gebruikelijk. Let dus goed op als je een hotel boekt of het over gratis parkeergelegenheid beschikt. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten circa USD 10-35 per dag bedragen.

Resort-fee
Veel hotels brengen een Resort Fee in rekening wanneer je in hun hotel overnacht. Dit is een verplichte toeslag voor het gebruik/mogelijk gebruik van bepaalde faciliteiten (internet, fitness, zwembad ,etc.) van het hotel. Ook als je geen gebruik maakt van deze diensten, faciliteiten dien je deze Resort Fee gewoon te betalen.

Nationale Parken
Bijna alle nationale parken heffen entreegelden. De prijzen variëren van circa USD 5 tot CUSD 30. Indien u meerdere parken wilt aandoen, raden wij u aan America The Beautifull Pass aan à circa USD 80 (dec.2016) . Deze pas is verkrijgbaar aan de kassa van de deelnemende nationale parken en verschaft u toegang tot meer dan 80 Nationale Parken. Meer Engelstalige informatie over de nationale parken in Amerika kunt u vinden op : https://www.nps.gov/planyourvisit/passes.htm

Elektriciteit
In de Verenigde Staten wordt elektriciteit geleverd in de vorm van 120V, 60Hz wisselstroom, door middel van wandcontactdozen geschikt voor NEMA 1 of NEMA 5 pluggen (NEMA staat voor National Electrical Manufacturers Association). Koop voordat je vertrekt een of meerdere adapterstekkers.