Landinformatie Canada

Canada is na Rusland het grootste land ter wereld en strekt zich uit van de Atlantische tot de Grote Oceaan. Het land bestaat uit tien zelfstandige deelstaten, waarvan Alberta, British Columbia, Nova Scotia, New Foundland , Ontario, Quebec en Prince Edward Island de bekendste zijn. De naam Canada komt van de Indianen, die het woord ‘Canatta’ gebruikten, wat dorp of nederzetting betekent. Het oosten van Canada werd door zowel de Engelsen als de Fransen bezet, wat leidde tot een oorlog tussen beide landen. De Engelsen wonnen de 200 jarige oorlog en nu staat de Engelse koningin aan het hoofd van de statenbond Canada. Ook zijn er nog steeds Franse invloeden te vinden.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog geldig is bij vertrek uit Canada. Een visum is niet nodig als u korter dan 6 maanden in Canada verblijft. Let op: Vanaf begin 2016 kunt u alleen visumvrij reizen als u aankomt over land of zee en korter dan 6 maanden in Canada verblijft. Als u per vliegtuig aankomt dient u in het bezit te zijn van een eTA (electronic Travel Authorisation). Deze kunt u online aanvragen via de officiële website cic.gc.ca (creditcard) of op Visum Canada (iDeal / overboeking). De eTA is 6 maanden geldig over een periode van 5 jaar en kost CAD 7.

Vaccinaties
Voor een bezoek aan Canada geen verplichte vaccinaties nodig. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, travel clinic, de GGD of onze partner thuisvaccinatie.nl te raadplegen.

Tijdsverschil
Canada heeft zes verschillende tijdzones: – Newfoundland Time: 4,5 uur vroeger. – Atlantic Time: 5 uur vroeger. – Eastern Time: 6 uur vroeger. – Central Time: 7 uur vroeger. – Mountain Time: 8 uur vroeger. – Pacific Time: 9 uur vroeger. De zomertijd in Canada wijkt af van die in Nederland

Taal
Engels en Frans zijn de officiële talen in Canada

Geld
De Canadese munteenheid is de Canadese dollar. De koers in februari 2016 was 1 CAD = € 0,65. Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met een pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard veelal vereist. In veel plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

Belasting en fooien
In Canada is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in Canada gewoonlijk niet op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal CAD 1-2 per koffer. Voor het kamermeisje is dit doorgaans CAD 1-2 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal CAD 2 of CAD 3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi. Belastingen: Over aankopen, maaltijden en verblijf in hotels wordt in alle provincies belasting, variërend van 4 tot 15%, alsmede Goods- en Service-tax: GST-tax van 7%, geheven. In sommige provincies kan deze omzetbelasting worden gerestitueerd wanneer goederen worden geëxporteerd uit Canada. Wij adviseren u tijdens de aankoop te informeren naar de voorschriften van restitutie in de betreffende provincie.

Uitgaan/Leeftijden
Personen onder de 21 jaar moeten er in Canada rekening mee houden niet te worden toegelaten tot gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Deze gelegenheden zijn te herkennen aan het opschrift ‘Licenced Premises’. Het is mogelijk dat bij de ingang van bars en discotheken naar een legitimatiebewijs wordt gevraagd.

Parkeren
Veel hotels in Canada hebben een eigen parkeergelegenheid. Bij een aantal hotels, met name in de grote steden is parkeren niet gratis. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten circa CAD 5-35 per dag bedragen.

Resort-fee
In een aantal hotels en resorts wordt ter plaatse een verplichte resort-fee gevraagd. Deze toeslag bedraagt circa CAD 2-20 per kamer per dag en geeft u veelal recht op het gebruik van een aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een kluisje, onbeperkte lokale telefoongesprekken en dagelijks een krant.

Nationale Parken
Bijna alle nationale parken heffen entreegelden. De prijzen variëren van circa CAD 5 tot CAD 35. Indien u meerdere parken wilt aandoen, raden wij u aan een National Parks of Canada Pass à circa CAD 68 per persoon. Deze pas is verkrijgbaar aan de kassa van de deelnemende nationale parken en verschaft u toegang tot vrijwel alle parken. Reist u in 2017 naar Canada, dan heeft u gratis toegang tot de nationale parken vanwege het 150-jarig bestaan van de Federatie Canada. Meer Engelstalige informatie over de nationale parken in Canada kunt u vinden op internet: www.parkscanada.gc.ca

Electriciteit
Het voltage is 110 volt (wisselstroom). U heeft naast een adapter ook een universeelstekker nodig.